Pri kúpe osvetlenia nikdy nepodceňujte, to akú má svietidlo farbu svietivosti

Ak si nie ste istý, aká farba svetla vám bude najviac vyhovovať, my vám poradíme.

Možno vám nikdy nenapadlo, že výber farby svetla je veľmi dôležitý pre vaše fungovanie v miestnosti. Je dokázané, že farba svetla priamo ovplyvňuje náš život a to najmä naše nálady a pocity. Zle osvetlenie môže vplývať aj na výkon vašej práce.

Farebná teplota sa tiež nazýva chromatickosť a vyjadrujeme ju ako:  teplú bielu farbu (cca 3000 K) až studenú bielu (cca 6000 K). Medzitým sa nachádza ešte neutrálna biela (cca 4000K).  Ktorá je pre akú miestnosť vhodná? Povieme si v článku nižšie.

Teplá farba 3000K - je najbližšie ku klasickej žiarovke, má príjemnú žltú farbu, preto je ideálna do obývačiek, spálni alebo do detských izieb, pretože táto farba navodzuje pocit pokoja.

Neutrálna farba 4000K - má biele alebo ľahko ostré svetlo, najviac sa podobá dennému svetlu, takže je to najviac preferovaná farba svetla v domácich kúpeľní alebo kancelárií.

Studená farba 6000K -  má modrasté ostré svetlo  a preto sa najlepšie hodí do ambulancii, kancelárii alebo do obchodných stredísk či pracovných dielni, kde potrebujete vidieť ostro.

Ak už máte farbu svetla vybranú, musíte myslieť ešte na jednu vec a to na intenzitu svetla. Intenzita svetla sa vyjadruje v lúmenoch, čím viac lúmenov, tým viac svetla. Preto počítajte približne 200 lúmenov na 1m². Teraz by ste si mali vedieť už sami vybrať, ale ak predsa máte pochybnosti, pokojne sa na nás obráťte radi vám pomôžeme. Vaše svietidlá eulux.sk

 

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shopteťák.cz